Witamy w serwisie gieldarow.pl

Konto

Posiadanie konta umożliwi ci dodawanie darmowych ogłoszeń!

Rejestracja

Jeśli nie posiadasz konta, możesz się zarejestrować»

Logowanie
Przypomnij hasło!

Zaprawa murarska, gotowa, czy z betoniarki

Lista ogłoszeń
2014-09-12 Zaprawa murarska, gotowa, czy z betoniarki

Bez zaprawy murarskiej nie powstanie dom. Wybór najlepszej jest zatem niezmiernie istotny. Czy lepszym rozwiązaniem jest zaprawa z betoniarki, czy też kupiona w sklepie? 

Dokumentacja budowlana - projekty domów zakłada zazwyczaj wznoszenie budynkó z zaprawy cementowo - wapiennej. To, co odróżnia ją od zaprawy cementowej to fakt, że lepiej wiąże i jest stanowczo lepiej urabialna. Natomiast gotowa zaprawa murarska występuje w postaci sproszkowanej i można ją zakupić w workach 25- 30 kilogramowych. Jeśli kupujemy gotową zaprawę należy zwrócić uwagę, czy mieszanka nie jest twarda, zbrylona. Taka bowiem postać mieszanki sugeruje, że nie jest ona świeża i była źle przechowywana. Korzystanie z niej nie jest dobrym pomysłem, ponieważ stworzona z takiego materiału zaprawa może już tak dobrze nie trzymać. Właściwie przechowywana mieszanka musi przebywać przede wszystkim w miejscu przewiewnym, ale pozbawionym wilgoci oraz zadaszonym.

Przygotowanie zaprawy murarskiej z gotowej mieszanki nie jest trudne. Należy ją wymieszać z wodą w ilościach oraz proporcjach podanych na opakowaniu. Najważniejszą zasadą jest wlanie do betoniarki w pierwszej kolejności wody, a dopiero po jej uruchomieniu dosypywanie mieszanki. Mieszanie powinno odbywać się przez klika minut, tak aby składniki dobrze się połączyły.

Przyjmuje się założenie, że do wykonania 1m³ zaprawy murarskiej potrzeba mniej więcej 1670 kg mieszanki w postaci suchej oraz ok. 204-225 litrów zimnej wody.Jeżeli zaplanujemy zrobić zaprawę z betoniarki należy przygotować przede wszystkim potrzebne składniki: cement, wapno hydratyzowane, piasek, ale bez iłu, gliny oraz ziemi roślinnej.

Cement, wapno oraz piasek najlepiej odmierzać w wiadrze. Wtedy mamy pewność równych miarek. Prawidłowy stosunek objętości to 1:1:6. taki pomysł odmierzania składników sprawdza się najlepiej, ponieważ łopaty nigdy nie będą równe i tak samo pełne podczas nabierania.

W pierwszej kolejności wlewa się do betoniarki ok. 2/3 przewidzianej ilości wody, a następnie, naprzemiennie wsypuje cement oraz wapno. Kiedy już składniki się połączą, należy dodać piasek i mieszać przez kilka minut.

Do wykonania 1m³ zaprawy murarskiej o oznaczeniu M4 potrzeba mniej więcej 190 kg cementu marki 25, 106 kg wapna hydratyzowanego, 0,93m³ piasku i ok. 310 litrów wody.
W przypadku zaprawy murarskiej bardzo duże znaczenie ma jej wytrzymałość. Jednakże nie chodzi tu tylko o maksymalną moc, ponieważ do każdego rodzaju prac, potrzeba zaprawy o innej mocy. Reguła jest taka, że zaprawa nie może być mocniejsza od materiału, jaki ma spajać. Zaprawa musi być na tyle mocna, a zarazem elastyczna, aby przetrwać różne perturbacje pogodowe, w tym silny wiatr, mocny deszcz, silny mróz. Zaprawa nie może również pękać pod wpływem osiadania budynku, czy też gwałtownych zmian temperatury.

Wytrzymałość to inaczej marka, czyli klasa zaprawy. Czym parametr jest wyższy, tym zaprawa mocniejsza i większy ciężar może unieść. Do murowania fundamentów najlepsze są marki: M3, M5, M8, natomiast do ścian nośnych w budynkach parterowych i do ścian działowych dobra będzie zaprawa marki M0,3 lub też M1.

Zaprawa musi charakteryzować się również odpowiednią przyczepnością do podłoża. Fakt ten jest szczególnie ważny w przypadku ścian nośnych, które to najbardziej narażone są na działanie niekorzystnych czynników atmosferycznych. Jeśli bowiem pada silny deszcz i woda pęknięciami będzie dostawać się do wnętrza, ściany ulegną rozkładowi.

Zaprawa musi też cechować się dobrą paroprzepuszczalności, tak aby pochłaniała wilgoć, która wytworzy się w środku, podczas użytkowania domu, a następnie pozwalała jej ulatniać się na zewnątrz.
Równie ważna jest izolacyjność cieplna. Zaprawa bowiem ma moc większego przewodzenia ciepła, aniżeli sam materiał z którego wznosimy ściany. Fakt ten nie ma specjalnie istotnego znaczenia w przypadku ścian warstwowych, natomiast w przypadku ścian jednowarstwowych, stanowi istotny czynnik. Jeśli zaprawa murarska jest zbyt zimna, nie ochroni dobrze domu przed ucieczką ciepła. W takim przypadku najlepiej zastosować zaprawę ciepłochronną. Zatem przy wyborze zaprawy najważniejsze jest miejsce murowania oraz właściwości elementów, które łączy zaprawa.

Dodaj komentarz:

Wpisz kod z obrazka:

Wasze komentarze:

  • Ass

    2015-06-10 09:23:45

    Czy na tym zdjęciu gościu muruje praktycznie bez zaprawy?

  • gambit

    2014-10-11 05:44:14

    Otóż redakcjo już za pierwsze zdanie w tym \"ściągniętym wywodzie doktorskim\" piszecie nie prawdę!Cóż za bzdury w rozwiniętym dalej tekście. Powiem tak: dotąd w drukowaniu głupot królował Murator, ale jak się okazuje musi uldz w pobitym polu WAM. Pzdrawim

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.